Västernorrland

Startskott för nytt hälsoprojekt

Västernorrlänningarna tillhör de mest överviktiga i landet. Därför satsar nu landstinget extra på att få länsborna att röra på sig.
På onsdagskvällen gick startskottet.

”Hälsosam rörelse för mer liv och hälsa” heter landstingets folkhälsoprojekt, som startade igår. I Sundsvall, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand och Kramfors kunde den som ville bege sig till en startpunkt och förse sig med ett måttband, en stegräknare och en träningsdagbok, för att sedan gå en liten slinga.

En av dem som tagit sig till Höglandssjön i Örnsköldsvik var Agneta Nordin.

– Jag vill få bättre kondition och vara ute i friska luften, säger hon innan hon går ner till starten för att förse sig med en stegräknare.

Det är Hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Bolin som dragit igång projektet, mot bakgrund av att övervikt är ett av de största folkhälsoproblemen i länet.

Förra veckan föregick dessutom landstingsrådet Ewa Söderberg (s) och oppositionsrådet Hans Hedlund (c) med gått exempel, när de vägde sig och lovade att promenera under sommaren för att minska sina midjemått. Detta ska sedan följas upp vid landstingsfullmäktigemötet den 22-23 oktober.

– Det här projektet är framförallt inriktat mot dem som inte motionerar, de inaktiva. Det är dem vi i första hand vill få igång, säger Peter Möllersvärd, folkhälsoplanerare vid primärvårdscentrum i Örnsköldsvik.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista