ÖRNSKÖLDSVIK

Vill få fler att använda cykelhjälm

Varje år skadas minst 30 000 cyklister i trafiken
Därför storsatsar nu Vägverket på en informationskampanj bland landets sjätteklassare.
I dag var man i Örnsköldsvik.

År 2005 infördes cykelhjälmslagen, som säger att alla barn under 15 år ska bara cykelhjälm när de cyklar.

Användningen av cykelhjälm har ökat markant bland de yngre barnen. Men för de äldre grundskoleeleverna mellan 13-15 år har det däremot inte skett någon förändring av hjälmanvändningen de senaste mätåren.

Och det är just den gruppen som Vägverket nu vill nå med sin informationskampanj.

I dag var man på Själevadsskolan i Örnsköldsvik och pratade med sjätteklassarna. Den ålder då många barn tar av sig cykelhjälmen.

- Många tar av sig hjälmen mellan sexan och sjuan, eftersom de då tycker att det blir töntigt att ha hjälm. Vi är ju en kommun som har ett avtal med Vägverket och detta är en rikstäckande kampanj som anordnas för andra året i rad, säger Erika Moberg, som arbetar med trafiksäkerhetsfrågor vid Örnsköldsviks kommun.

Sedan 1988 genomför Statens väg- och transportforskningsinstitut varje år en undersökning av cykelhjälmsanvändandet.

Tjugoen orter ingår i mätningarna, i Västernorrland är det Örnsköldsvik och Sundsvall.

I Sundsvall hade förra året ungefär hälften av barnen cykelhjälm när de cyklade i bostadsområden, medan knappt 75 procent av barnen hade hjälm på huvudet när de cyklade till skolan. Örnsköldsvik uppvisade ungefär liknande siffror.

Lars Ågerstrand jobbar för ett privat ambulansföretag och är den som åker runt och informerar skolbarnen.

Han stöter ibland på skador orsakade av cykelolyckor.

- Det vi tycker är jobbigast är just de här hjärnskadorna, till exempel hjärnblödningar och kraftiga hjärnskakningar. Skador som ger bestående skador på hjärnan, säger han.

Men även om barnen har lärt sig att ta på hjälmen, är de vuxna inte lika duktiga.

I Örnsköldsvik bar förra året endast 21 procent av vuxna cyklister på väg till jobbet cykelhjälm. Det kan jämföras med Stockholm där drygt 60 procent av de vuxna cyklisterna hade knäppt på sig hjälmen.

- Personligen tror jag inte att detta kommer att lyckas fullt ut förrän man lyckas få de vuxna att använda cykelhjälm. Barn gör inte som de vuxna säger, utan som de vuxna gör, säger Lars Ågerstrand.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".