Kramfors

Svanösaneringen klar -återinvigs på lördag

Drygt ett och ett halvt år har saneringen av det gamla fabriksområdet på Svanö tagit. På lördag återinvigs området officiellt av landshövdingen. 19 000 ton förorenade massor från land och vatten har grävts upp och fraktats bort.

Arbetet har skett i nära samarbete med Svanöborna som bland annat tagit fram idéer till hur det sanerade området ska användas.
En stor labyrint byggdes mitt på stranden för att knyta an till fisket och de många labyriinter som finns längs kusten för att säkra fiskelyckan.

Cirka 2000 träd, bland annat ek, ask och alm har också placerats ut, än så länge är det mest halvmetershöga pinnar som sticker upp ur jorden - men dom ska växa på sig hoppas svanöbon Gösta Johansson.

34 miljoner kronor har saneringen kostat varav merparten är statliga pengar Kramfors kommun har bidragit med drygt en och en halv miljon. Staffan Östman som är teknisk chef i Kramfors garanterar nu att området nu giftfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".