Härnösand

Våldtäktsrättegång mot 19-åring

På fredagen inleddes rättegången i tingsrätten i Härnösand mot en 19-årig man som är misstänkt för en överfallsvåldtäkt i februari i år i centrala Härnösand. Om mannen döms så är det tack vare DNA-bevisning.

Kvinnan själv har bara svaga minnesbilder av det som hände den här natten på Kronholmen mitt i Härnösand. Polisen fick med fallet i tv-programmet Efterlyst men det kom inte in några tips och eftersom polisen inte hade några spår så verkade våldtäkten bli ouppklarad.
Men istället fick man av en ren slump en träff när ett DNA-prov togs på 19-åringen för ett helt annat brott. Hans DNA överensstämde med våldtäktsmannen.
Kvinnan har inte kunnat berätta så mycket om det som hände, men hon har sagt till polisen att det var flera män inblandade.  DNA-bevisning mot någon annan än 19-åringen har dock inte hittats.
Den här DNA träffen var intressant för polisen eftersom det finns minst två ouppklarade våldtäkter i Härnösand där kvinnor överfallits brutalt utomhus och våldtagits, och där flera män tros vara inblandade.
Vid ett överfall på Murberget finns det misstankar mot samma 19åring, men det finns i det fallet inga bevis.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista