Västernorrland

Svårt för utlandsfödda att få jobb i länet

Trots att flyktingar och invandrare som kommer till Västernorrland ofta har högre utbildning än vi själva, så är det svårt för dem att få jobb. Detta enligt statistik från ”Partnerskapet för Integration” i Västernorrland.

Ungefär 23 procent av utrikesfödda västernorrlänningar har en eftergymnasial utbildning på minst tre år. Bland västernorrlänningar födda i Sverige är motsvarande siffra 16 procent.

Men utbildning ger inte arbete.

När man jämför sysselsättningsgraden så har 80 procent av 20-64åringarna som är födda i Sverige ett arbete.

Bland västernorrlänningar födda i Afrika är det bara ca 34 procent som har sysselsättning.

Bland de som är födda i Asien har 44 procent jobb, och från Europa utom Norden cirka 55 procent.

Pia Persbo som är arbetsförmedlare i Sundsvall och träffar nyanlända svenskar varje dag tycker inte att vi tar tillvara på all den erfarenhet och utbildning som dom nya svenskarna kommer med.

I projektet ”Yrkesbedömning i samverkan” arbetar arbetsförmedlingen och Härnösands, Timrå och Sundsvalls kommuner med att lyfta fram och tydliggöra meriter som nyanlända flyktingar och invandrare kommer med. Man undersöker vad som behöver kompletteras innan personen kan få ett jobb eller börja med vidare studier.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista