Härnösand

Möte om bensinmack

På söndagskvällen var det stormöte i Stigsjö, väster om Härnösand, för att pejla intesset för att bilda en bränsleförening och på nytt kunna öppna byns bensinmack som varit nedlagd i många år.

Lennart Wiklund som är en av initiativtagarna presenterade upplägget och han tror att det kommer att gå vägen.

Det som nu behövs är att Stigsjöborna går in och tecknar sig för andelar i bränsleföreningen. Det behövs 250 andelar á 1000 kronor för att kunna få igång macken och fylla cisternerna med bränsle. Fram till den 30:e september har man nu på sig att teckna sig för en eller flera andelar.

Bensinpriset ska hålla sig på samma nivå som den närmaste macken som finns i Härnösand, ett par mil bort.

Lennart Wiklund säger sig ha gjort en försiktig beräkning och menar att om bara cirka 15 procent av den bensin som används i trakten tankas i Stigsjös egen mack så kan den gå runt ekonomiskt. Eventuell vinst ska användas till att betala tillbaka till dem som satsat och köpt andelar.

Den stora fördelen med en egen mack är förutom själva bensinen att den också lockar kunder till butiken som nyöppnat i byn. Att många tillsammans går in med pengar till bensinmacken borgar också för köptrohet och att man känner att man äger macken tillsammans.

För de många skoterkörarna i trakten är bensinmacken också ett lyft och ligger precis vid skoterleden.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista