Örnsköldsvik

Kyrkorummet i fokus under konferens

Svenska kyrkor dras med vikande besöksantal. Därför anordnar nu Härnösands stift en tvådagars konferens i Örnsköldsvik. På dagordningen står kyrkorummets framtid.

Hur helig är egentligen kyrkan och är det nödvändigt att förändra kyrkorummet för att följa med i tiden? Det är några av de frågor som just nu diskuteras under en tvådagarskonferens i Örnsköldsvik.

Det är Härnösands stift som bjudit in forskare, arkitekter och historiker för att diskutera hur heligt kyrkorummet egentligen är.

En fråga är om kyrkan ska vara ännu öppnare för olika former av publika arrangemang.

– Jag tror att man ska vara noga och tänka sig för, även när man har olika kulturella program. Man ska känna att detta är något vi gör tillsammans i bygden och vi känner för detta. För samtidigt är dessa byggnader bärare av ett autentiskt budskap och det som i framtiden gör att vi skapar en bärande gemenskap kanske inte alls är att vi slätar ut hur mycket som helst, säger Gunnar Weman, ärkebiskop emeritus, som också skrivit en avhandling om kyrkorummets utveckling.

Men Maja Hagerman, författare och historiker som bland annat skrivit om medeltida kyrkor, tycker inte att kyrkan ska stirra sig blind på vikande besöksantal. Istället tycker hon att kyrkan ska se mer på de unika värden som kyrkan besitter.

– Kyrkan kan skapa sig problem, genom att prata om vikande besöksantal hela tiden, istället för att fokusera på det som är styrkan. Det blir en självuppfyllande profetia, säger hon.

Men hur långt kan man då gå för att få fler att ta sig till kyrkan?

Maja Hagerman är inte främmande för att både rockkonsterter och personalfester skulle kunna hållas i kyrkan.

– Så länge det handlar om att man närmar sig kyrkan som kyrka, så gärna för mig, säger hon.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista