Västernorrland

Prislappen för nationaldagsfirandet varierar mellan kommunerna

Nationaldagsfirandet i kommunerna ser likartat ut men kostnaderna varierar från 35 000 kronor i Örnsköldsvik till miljonbelopp i Sundsvall, och till allra största delen är det skattebetalarna som står för kostnaderna.
- Det kräver en hel del tid och engagemang, säger kommunalrådet Anita Bdioui som tycker kostnaderna är motiverade.

En rundringning till kommunerna visar att de flesta kommuner har en budget på runt 50 000 kronor. Örnsköldsviks kommun satsar 35 000 och Sollefteå 85 000 kr.

Sundsvall däremot har under fem månader haft en projektanställd person som arbetat enbart med att planera nationaldagsfirandet. Han har haft en budget på 500 000 kr och ytterligare 150 000 kr i sponsorbidrag.

I alla kommuner hälsas nya svenskar välkomna, det är parader och underhållning. I Ånge räcker 55.000 bland annat till gratis bussar, i Härnösand bjuds alla på fika och i grannkommunen Timrå kostar firandet 50.000 kr och då är det aktiviteter under hela dagen berättar Patrik Norberg, fritidsledare och nationaldagssamordnare på Timrå kommun och det har inte varit några problem att få pengarna att räcka.
- Nej det tycker jag inte, säger han. Vi försöker få allting till bästa möjliga pris.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista