Härnösand

2 års fängelse och utvisning för våldtäkt

På torsdagen föll domen mot den 19-åring som stått åtalad misstänkt för en överfallsvåldtäkt i Härnösand i februari i år där en kvinna i 30-årsåldern överfölls och våldtogs på väg hem från krogen. 19-åringen dömdes till två års fängelse och utvisas från landet och förbjuds att återvända före 2018. Han döms för våldtäkt samt misshandel.

Men att han överhuvudtaget fanns med i polisens utredning är en slump. Polisen fick med fallet i TV-programmet Efterlyst men det kom inte in några tips och eftersom polisen inte hade några spår så verkade våldtäkten bli ouppklarad.

Men helt plötsligt fick man en träff när ett DNA-prov togs på 19åringen för ett helt annat brott. Hans DNA överensstämde med våldtäktsmannen.

Den här DNA träffen är också intressant för polisen eftersom det finns minst två ouppklarade våldtäkter i Härnösand där kvinnor överfallits brutalt utomhus och våldtagits.

Vid ett överfall på Murberget finns det misstankar mot samma 19åring, men det finns i det fallet inga bevis.

Men han är fortfarande akutell i den utredningen, enligt härnösandspolisen.

Mannen döms också att betala drygt 88 000 kronor till kvinnan enligt domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista