VÄSTERNORRLAND

Hedersvåld problem för hela länet

Problemen med hedersrelaterat våld är spritt över hela Sverige. Det visar en enkätundersökning Sveriges Radio har gjort.

I Västernorrland har samtliga sju kommuner erfarenhet av hedersrelaterat våld.

I Örnsköldsvik gjorde man förra året ett omhändertagande just på grund av detta.

Därför har personalen vid Humanistiska förvaltningen nu fått särskild utbildning om hedersvåld och hederstänkande, samtidigt som viss personal också fått ytterligare utbildning vid universitet.

– Här har vi länge arbetat övergripande med våld och hela våldsbegreppet. Därför har vi också en beredskap när det gäller det hedersrelaterade våldet. Den problematiken ställer särskilda krav på kunskap för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade. Det gäller även de män och syskon som tvingas in i att utöva våldet, säger Lena Finne-Jansson, chef för Humanistiska förvaltningen i Örnsköldsvik.
Och i framtiden ska kompetens kring den här problematiken bli en naturlig del i förvaltningens arbete.

– Vi reviderar nu vår handlingsplan om våld. Sedan gäller det att ha med detta i kompetensprogrammet. Alltså att detta blir en kompetens vi behöver ha i förvaltningen, säger Lena Finne-Jansson.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista