KRAMFORS

Träakademien i Kramfors vill bli universitetsutbildning

Träakademien Högakusten ligger i Kramfors och är en hantverksskola med utbildningar i bland annat byggnadsvård, Gustavianskt möbelhantverk och  möbeltapetsering. I dag är det kommunen som driver skolan, något som Peter Levin, utvecklingschef vid Träakademien menar inte kommer att hålla i längden.

– Eftersom vi utbildar på riksnivå och har mycket internationella studenter, så är detta inte längre enbart en kommunal angelägenhet. Därför måste vi hitta nya sätt för att få finansiering och att gå via universitet och högskolor är ett sådant sätt, säger Peter Levin.

Just nu förs diskussioner med bland annat Mittuniversitetet, Umeå universitet och Örebro universitet om att göra träakademien till en del av kursprogrammet på universitetsnivå.

– Vi siktar på att vara färdiga med detta hösten 2009. Lyckas vi inte med detta kan vi heller inte överleva. Då kommer Träakademien troligen att läggas ned, säger Peter Levin.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista