Höga kusten

Spännande möten i Art camp

Art camp är ett konstnärligt utbyte mellan Sverige och Mongoliet.

Å just nu finns ett tiotal mongoliska konstnärer på plats i länet för att skapa konst tillsammans med sina svenska kollegor.

Resultatet kommer sedan att kunna ses på Länsmuseet i Härnösand.

Å på midsommarafton invigs den svensk/mongoliska konstutställningen på Länsmuseet i Härnösand.

Och Höga kusten är en plats som skiljer sig mycket från landet i det inre av Asien. Insprängt mellan jätteländerna Kina och Ryssland, består Mongoliet till stor del av stäpp. I söder ligger Gobiöknen och i norr och väster är det bergigt. Landet har en varm sommar och en mycket kall vinter då temperaturen kan sjunka så lågt som till -30°C. Landet ligger också relativt högt, den lägsta punkten ligger på 518 meter över havet.

Så visst är det en annan miljö som nu möter det tiotal mongoler som kommit till Nordingrå.

Det är ju ett utbyte och vi är stolta över att visa upp det vi har gjort. Jag märker att det är väldigt stor skillnad i hur människor lever och det är ett helt annat samhällssystem här, naturen är annorlunda och även sättet att tänka skiljer sig åt. Och jag hoppas att det vi har skapat i vår miljö ska vara intressant för den svenska publiken också, säger Dalcha som var den som för fyra år sedan startade upp Art camp. Ett konstnärligt utbyte mellan Sverige och Mongoliet.

För fyra år sedan när de svenska konstnärerna kom hade de mycket kunskap med sig, bland annat om samtida konst som är något nytt i Mongoliet, till exempel ljud- och videokonst.

De flesta av de som är med här nu har också varit med på Art camp tidigare, så det fördjupar bara våran kunskap. Och genom att komma hit så skapar vi mer förståelse och ser hur konstnärerna bor och det är väldigt nyttigt att leva tillsammans och förstå dem bättre i deras levnadsmiljö.

Det här är tredje gången som Art camp anordnas, men första gången i Sverige, med finansiellt stöd från den statliga myndigheten Svenska institutet.

Å det här är inte någon intern angelägenhet mellan konstnärer. Två utställningar kommer att produceras, en på Bildmuseet i Umeå och en i Härnösand. Fria att besöka för vem som helst.

Norman Sandén, har varit med på alla tidigare Art camps. Å han berättar om bakgrunden.

--Syftet med Art camp var ju att skapa kulturella utbyten, att lära känna människor som bor långt borta. Nu har vi skapat det och fått många vänner och i framtiden kanske detta sprider sig och fler blir intresserade. Det är vår plikt att fortsätta med detta.

--När jag var i Sthlm för fem år sedan berättade jag att jag hade ett projekt på gång som heter Art Camp, där jag vill bjuda hem konstnärer till Mongoliet och samarbeta och skapa konst. 2004 kom de första konstnärerna, ett tiotal.

--Och då hade vi en gemensam utställning. Konstnärerna hade sina verk med sig, plus att vi skapade något som kan kallas landskapskonst eller Land art.

--Det här är väldigt spännande och vi har haft en utställning i Umeå på bildmuseet och då hade vi våra egna verk med oss. Nu när vi är i Hsand ska vi skapa något på plats och då kanske våra upplevelser här kommer in i våra verk. Då kanske det syns vad vi kar känt och upplevt.

--Nu har vi våra erfarenheter att använda på plats. Vi har ungefär tre-fyra års erfarenhet av landart, det som vi har skapat kommer att visas på museet i två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista