Västernorrland

HD friar i mutbrott

Högsta Domstolen friar förre landshövdingen i Jämtland Maggi Mikaelsson från mutbrott och SCA-direktören Kenneth Eriksson från bestickning. HDs dom kom nu på förmiddagen

Högsta Domstolens beslut sätter punkt för en lång juridisk process. De båda dömdes av Östersunds tingsrätt för ett och ett halvt år sedan för mutbrott och bestickning sedan dåvarande landshövdingen och skogsutredaren Maggi Mikaelsson bjudits på älgjakt av skogsbolaget SCA på mark som företaget arrenderar av Hushållningssällskapet vid Medstugan i Västjämtland. Mikaelsson var också ordförande i Hushållningssällskapet.

Åklagaren har hela tiden hävdat att Mikaelsson i egenskap av statens utredare av skogsfrågor och landshövding med högsta ansvar för bland annat älgjaktsfrågor har kunnat påverka frågor av betydelse för SCA. Dessutom var värdet av rekreationen som älgjakt med måltider så betydande att det ska betraktas som en muta.

Men HD gör alltså en annan bedömning och friar såväl Mikaelsson som Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista