Västernorrland

Samverkan mellan vårdcentraler ska ge bättre vård

Nu är det semestertider igen och även vårdpersonalen vill vara ledig. I år har vårdcentralerna i länet utökat samarbetet ytterligare efter tidigare försök. Aldrig förr har man samverkat så mycket inom primärvården för att få i hop sommaren och semestrarna, det enligt Lennart Moberg primärvårdschef i Västernorrland.

– Trots att det är sommar är tillgängligheten god då vi aldrig haft en så omfattande samverkan. Vi har färre personal än tidigare somrar men ändå högre tillgänglighet än vanligt på grund av samverkan, säger Lennart Moberg, primärvårdschef.

Den samverkan som Lennart Moberg pratar om innebär att vissa vårdcentraler stänger och patienterna tas över av andra vårdcentraler istället för att alla vårdcentraler ska hålla öppet men med halv bemanning, det här ökar patientsäkerheten menar Lennart Moberg.

– Vi kan erbjuda bättre tillgänglighet på telefon och bättre bemötande med full bemanning, dessutom är det färre patienter som söker vård på sommaren, säger han.

Tillexempel i Örnsköldsvik är det Vårdcentralen Vikens patienter som får gå på Ankarets vårdcentral i stället under sommaren, likadant för Domsjös patienter som hänvisas till vårdcentralen i Själevad. Trehörningssjös vårdcentral stängs och patienterna där får åka till Husum.

I Sundsvall samverkar Granlo och Lidens vårdcentraler och delar på personalen. Skönsmon och Ljustadalen växelstänger och tar emot varandras patienter samtidigt med Granloholms patienter då den vårdcentralen stänger hela sommaren. Bara vårdcentralen centrum, Nacksta och Gilleberget har oförändrade öppettider i Sundsvall.

I härnösand har Blåsippans vårdcentral öppet medan Kronholmen och Sundet stänger.

I Sollefteå har Skärvsta vårdcentral öppet medan vårdcentralen centrum och i Långele stänger, samtidigt turas Junsele och Ramsele om att växelstänga.

Kramfors vårdcentral har öppet som vanligt, Nylands- och Höga kustens vårdcentraler samarbetar om personalen men ingen av vårdcentralerna stängs för att hålla full bemanning, båda hålls öppna.

Timrås, Söråkers, Ånges och Fränstas vårdcentraler har däremot öppet som vanligt.

För att det ska fungera så bra som möjligt för alla patienter i sommar har Lennart Moberg några råd till allmänheten.

– Ring alltid till vårdcentralen innan besöket, det innebär att det blir ett bättre mottagande och var ute i god tid och använd mailen.Om man vet att ett recept kommer att gå ut, maila gärna så vi kan förnya det, säger han.

Lennart Moberg vill också poängtera att sjukvårdsrådgivningen hålls öppet som vanligt och att vårdcentralnumren kopplas dit automatiskt efter stängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista