Kramfors

Friskola trotsar kommunens beslut

Friskolan i Styrnäs i Kramfors tänker starta förskoleverksamhet till hösten trots att Kramfors kommun sagt nej till deras ansökan. Kommunens beslut från april i år följer inte lagen, menar Karin Skoglund som är ordförande i Styrnäs friskola.

– Sedan 2006 råder fri etableringsrätt för förskolor i Sverige. Om en privat förskola uppfyller vissa kvalitetskrav så måste kommunen ge tillstånd till den och sedan också lämna bidrag till verksamheten, säger Karin Skoglund.

Därför tänker man till hösten ta emot några femåringar i Styrnäs trots att man inte har något beslut.

– Vi tror att vi kommer att få bidrag, vi kan inte förstå att kommunen skulle kunna säga nej, säger Karin Skoglund.

Men det finns ett undantag när kommuner inte behöver betala, och det är om den privata förskolan innebär påtagliga negativa följder för motsvarande verksamhet i kommunen.Och det är just vad Gunnar Stattin som är skolchef i Kramfors kommun hävdar.

Styrnäs friskoleförening vill ha upp den här frågan igen på Barn-, kultur- och utbildningsnämndens möte på torsdag 12 juni. Men frågan finns inte med på dagordningen.

Däremot är det möjligt att en enskild ledamot tar upp frågan som övrig fråga och då kan man besluta att ta upp den vid nästa sammanträde. Men det äger rum först i september, säger Gunnar Stattin. Och innan det finns ett beslut om att ge tillstånd till en friförskola i Styrnäs så kommer det inte att lämnas några ekonomiska bidrag från kommunen, säger Gunnar Stattin.

Även frågan om ett högstadium vid friskolan i Styrnäs är uppe till diskussion just nu. Det finns en ansökan hos Skolverket och idag, torsdag, ska BKU-nämnden lämna sitt yttrande. Nämnden förväntas säga nej till högstadium i Styrnäs.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista