VÄSTERNORRLAND

Allt fler sprider aska efter anhöriga

Det blir allt vanligare att människor innan sin död beslutat att få sin aska spridd ute i naturen. Det visar en undersökning som SR-Västernorrland gjort. I länet har tillstånden tredubblats mellan åren 2000 till 2007 och en av dem som fick tillstånd var 84-åriga Irma Lindholm som avled i november ifjol.
– Det är som hon är med hela tiden. Nu kan man titta ut och veta att hon ligger här ute, säger sonen Kenth Lindholm som spred askan efter sin mor i Mörtsjön, Härnösands kommun.

I Västernorrland fick 31 stycken tillstånd av Länsstyrelsen 2007 jämfört med endast tio tillstånd år 2000. Totalt i Sverige förra året var det 1300 avlidna som spreds på annan plats än på en kyrkogård.

Det är Länsstyrelserna som beslutar om tillstånd ska ges och oftast sker det i samspråk med de anhöriga. De närmaste skickar in en karta där de har tänkt sig att askspridningen ska ske och lättas att få tillstånd är om spridningen sker i rörligt, strömmande vatten. Men det får inte vara för nära till exempel stugområden eller badplatser.

Att allt fler vill bli spridda ute i naturen förklaras av en del religionsforskare att samhället blivit mer fokuserat på individen och att andligheten förändrats. Det tror också Kenth Lindholm i Ramvik, Härnösand som inte heller vill ha en traditionell kyrklig begravning när den dagen kommer.

– Jag tycker det känns bättre än en kyrklig begravning. Jag ska ju också spridas i Mörtsjön när jag blir kall så att säga. Då ska vi mötas igen, säger Kenth Lindholm.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista