Västernorrland

Fler kvinnor blir jordbrukare

Antalet kvinnliga jordbrukare minskar i landet. Men inte i Västernorrland. Här har antalet kvinnor i jordbruket istället ökat med 70 personer under dom senaste fyra åren.
Veronika Wickström och Marie Lundgren är systrar och driver ett jordbruk i Nordingrå, väster om Kramfors.

Förra året drev 442 kvinnor i Västernorrland jordbruk som enskild firma. Det är en ökning med 70 personer under fyra år, visar en undersökning från Jordbruksverket.

Men lyfter man blicken och tittar på riksplanet blir förhållandet det motsatta. Där minskar antalet kvinnliga jordbrukare med enskild firma. Förra året drev 10 000 kvinnor enskild firma inom jordbruket. Det är en minskning med 100 företag från år 2005.

Marie Lundgren och Veronika Wickström är systrar och driver ett jordbruk i Lidböle i Nordingrå, väster om Kramfors.

Och Marie Lundgren tror att det fortfarande finns förutfattade meningar om vad jordbrukslivet egentligen kräver.

- Det har väl kanske funnits sådana spärrar tidigare, att det skulle vara ett tyngre arbete än vad det egentligen är. I dag finns det modern utrustning som gör att man inte behöver ha någon särskild råstyrka. Och har man inte styrkan kan man ju lösa problem på andra sätt. Det kanske kan anses som kvinnligt, säger Marie Lundgren.

Vid Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tycker man att mångfalden inom jordbruket är särskilt viktig.

Jenny Edvinsson är företagarcoach vid LRF Västernorrland.

- Det är viktigt att det finns en mångfald, oavsett om du är kvinna, invandrare eller företagare. Det är viktigt eftersom vi har olika syn på saker och ting. Vi representerar olika värden och vi kanske ser på utveckling och företagande på olika sätt, säger hon.

Marcus Olofsson

marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".