Västernorrland

Hinder för lokal marknad

Två av tre bönder vill producera för närmarknaden. Det visar en färsk Sifo-undersökning med nära 4 000 bönder. Men även om viljan finns, finns också i dag många hinder.

Jenny Edvinsson, LRF Västernorrland.

63 procent av bönderna vill att mer av deras produktion ska säljas lokalt eller regionalt som närproducerat. Även om intresset är genomgående stort så varierar det mycket, bland annat beroende på produktionsgren och bondens ålder. Det visar en färsk Sifo-undersökning, bland nära 4000 bönder.

Men även om viljan finns, finns också i dag många hinder.

- Det gäller bland annat kring infrastruktur och distributionsled. Att man inte hittar ut. Dessutom har vi en tradition inom handeln av stora inköpsavdelningar som har förhandlat hårt om priserna, säger Jenny Edvinsson vid LRF Västernorrland.

Mest intresserade av att sälja närproducerat är trädgårdsproducenterna, medan det lägsta intresset återfinns bland växtodlings- och grisköttsbönder.

Och böndernas önskan om att producera mer för närmarknaden rimmar väl med konsumenternas önskemål. En färsk undersökning av Min Mat visar att 40 procent av konsumenterna tycker att det är viktigt att maten är regionalt eller lokalt producerad.

Och Jenny Edvinsson tror att den närproducerade maten har framtiden för sig.

- Det tror jag. Framförallt kanske det har med miljön att göra och vi vill inte se långa transporter. Vi vill se en bättre djurhantering där våra djur inte behöver fraktas väldigt långt för att slaktas eller för att komma till butik, säger hon.

Marcus Olofsson

marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".