Västernorrland

Tuffa nya krav från försäkringskassan

Tuffare krav och snabbare ut i arbete. Det är budskapet när försäkringskassan informerade om dom nya reglerna i sjukförsäkringen på försäkringskassan i Sundsvall under tisdagen. Bland annat ska sjukpenningen kortas till ett år. Områdeschef för försäkringskassan Sundsvall, Ann-Christine Munter, säger att det är viktigt att man kommer ut i arbete så snabbt som möjligt.

De nya reglerna innebär bland annat att sjukpenningen begränsas till ett år.

Efter det kan du söka förlängd sjukpenning, men då med 75 procent av lönen istället för tidigare 80 procent. Den förlängda sjukpenningen kan man ha i max 550 dagar. Därefter är det stop, om du inte lider av en livshotande sjukdom. Dessutom upphör den tidsbegränsade sjukersättningen.

Och kraven för sjukersättningen ökar. Nu krävs det att arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt, alltså att du inte kan arbeta för all överskådlig framtid. Den som är sjukskriven ska alltså så snabbt som möjligt ut i arbete.

Oskar Pierrou
oskar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".