VÄSTERNORRLAND

Stor brist på målare

Det råder stor brist på målare inför högsäsongen. På en del håll tvingas man till och med tacka nej till jobb.

Måleriföretagen har just nu en hektisk period. Sommarmånaderna betyder högsäsong och är den period då alla fasadmålningar ska göras.

Men bristen på målare blir också just under dessa månader extra tydlig.

Jonathan Andersson är målarlärling och gör i dag sin första arbetsdag efter gymnasiet.

– Jag har alltid haft jobb på loven och har för min egen del aldrig sett någon brist. Jag tror att det kommer att finnas bra med jobb i framtiden, säger han.

Men att rekrytera nya målare är heller inte det lättaste.

– Det är för få som i dag går ut gymnasieskolans målerigren. Därför behöver vi fånga upp de intresserade ungdomar som kommer på senare i livet att de vill bli målare. Men den möjligheten finns inte i dag, säger Mikael Berglund som äger en målerifirma i Örnsköldsvik.

Det vanligaste sättet att bli målare är att gå en treårig gymnasieutbildning, följt av en tvåårig, betald lärlingsperiod ute på ett företag. Därefter genomförs ett gesällprov.

En särskild utbildningsnämnd, med representanter från både arbetsgivare och fack, har sedan i uppgift att se till att de som anställs har rätt utbildning.

Något som Mikael Berglund menar kan vara en bromskloss för de som vill bli målare senare i livet.

Lars-Arne Grindborg är ombudsman för Målareförbundet i Mellannorrland och han menar att utbildningsnämnden är bra. Snarare beror arbetstopparna under sommaren på att beställarna vill ha både invändig och utvändig målning gjord på en gång.

– Vi har uppvaktat de stora beställarna med stora fastighetsbestånd, såsom kyrkan, landstinget, kommunerna, och så vidare. Och vi vill att de ska skjuta en del arbeten och ta dem på vintern istället, säger Lars-Arne Grindborg.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".