Västernorrland

Brottsoffer drabbas av få rättsintyg från polisen

Polisen i Västernorrland var 2007 sämst i landet på att begära rättsintyg från läkare vid grova våldsbrott. På hela året utfärdades bara 14 rättsintyg på personer som utsatts för grova våldsbrott, att jämföra med Västerbottens 93.
--Rättsintygen har hämtats från den öppna vården och de har varit mycket varierande i kvalité, säger Börje Öhman, chef vid kriminalpolisen i Västernorrland.

Ett rättsintyg skrivs när en person har utsatts för till exempel ett grovt våldsbrott, fått uppsöka vård och sina skador dokumenterade. Men på hela förra året skrevs bara 14 rättsintyg i Västernorrland gjord av läkare med rättsmedicinsk kompentens. De få rättsintygen förklaras med att det inte funnits någon läkare med rätt kompetens i länet. För den drabbade kan ett rättsmedicinskt intyg vara helt avgörande som bevisning vid en rättegång.
– I tingsrätten ska det bedömas om en person ska frias eller fällas och straffets längd. Så rättsintyget är ett tungt dokument, säger Börje Öhman.
Men sedan i början av mars finns en läkare med rättsmedicinsk kompetens på Sundsvalls sjukhus. Och sedan dess har det blivt fart på rättsintygen, över 50 har skrivits på tre månader och kvalitén på intygen har också höjts.
– Det betyder att vi kan göra bättre utredningar helt enkelt, säger Börje Öhman vid kriminalpolisen i Västernorrland.
Första kvartalet 2008 skrevs 37 rättsintyg på skadade personer som utsatts för grova våldsbrott i länet. Men läkaren som skrev intygen undersökte själv brottsoffren bara vid var tredje tillfälle. Resten var yttranden över andra läkares journalanteckningar. Det visar statistik från Rättsmedicinalverket.
– Det är inte den optimala situationen, det är önskvärt att läkaren som skriver intyget också har träffat patienten, säger Bertil Månsson, vice chefsåklagare i Västernorrland.
Huvudregeln är att kroppsundersökningar ska göras av rättsmedicinskt utbildade läkare om skadorna kan ha betydelse vid brottsundersökningen. Och åklagare Bertil Månsson menar att det kan bli fel om rättsläkaren bara gör sin bedömning på en annan läkares anteckningar.
– Rättsläkaren är då hänvisad till den andre läkarens journalanteckningar och beroende på hur bra den personen gjort sitt jobb, säger Bertil Månsson.
Och Bertil Månsson har varit med om rättsintyg som inte hållit måttet.
– Det finns helt klart sådana fall då man i rättegången önskat ett mer fylligt rättsintyg, säger åklagare Bertil Månsson

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".