Västernorrland

Unga vill inte arbeta på sjön

Det råder stor brist på folk inom Sjönäringen. Det handlar om allt från matroser och lotsar till kaptener. Bristen är nåt som inte bara gäller Sverige. Håkan Hedlund, vd Sundsvalls hamn

Det handlar om allt från matroser och lotsar till kaptener. Bristen är nått som inte bara gäller Sverige. Bristen på sjöfolk gäller hela världen och ända uppe på FN-nivå är man medveten om problemet berättar Håkan Hedlund, Vd för sundsvalls hamn.

- Tillgången är dålig. Det är problematiskt att få folk. Unga människor i västvärlden vill inte gå till sjös och det leder till en brist på sjöfolk, brist på sjöbefäl och situationen blir mer och mer akut.

I Sverige har man under ett flertal år bedrivit kampanjer för att locka folk till sjöss. I år kommer man från Svenska Redarföreningen att göra en turné längs Sveriges kust med isbrytaren Ymer för att visa på hur livet på en stor båt kan vara och få upp intresset för sjönäringen. Turnén börjar den 22 juli i Malmö och når västernorrlandskusten den 12 till 14 augusti med stop i Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

Satsningarna som man gjort tidigare har börja ge resultat. Man kan se ett ökat antal sökande till utbildningarna som finns på högskolor och universitet men det är fortfarande långt kvar tills man kommit i balans när det gäller till gång och efterfrågan på folk. Per Sjöberger, direktör på Sveriges Redarföreningen tror att det kommer ta väldigt lån tid innan man kommit i balans och det beror på att det är närmast en katastrofal brist internationellt.

- Jag tror att under överskådlig tid kommer det att finnas mer jobb än vad det finns personal inom sjöfarten, säger Per Sjöberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".