Sundsvall

Sommarläger för mammor och barn

Den här veckan anordnar Sköns församling i Sundsvall för fjärde året i rad ett läger för ensamstående mammor och deras barn. På Lögdö herrgård träffas elva mammor för att prata om sin situation och om sådant de tycker är svårt och de får göra utflykter med sina barn.Carina Danielsson är med för första gången och har sin 9-åriga son med sig.

På Lögdö herrgård pågår för fjärde året i rad ett läger för ensamstående mammor och deras barn. Det är Sköns församling i Sundsvall som anordnar det.

Elva kvinnor träffas för att prata om svårigheter och dela varandras erfarenheter och tillsammans med barnen gör de utflykter.

- Ibland är ju problemet att man aldrig är ensam. Man har alltid barn omkring sig och man behöver få träffa andra mammor och koppla av, säger Louise Parkman, diakon i Sköns församling och initiativtagare till lägret.

Erbjudandet om att delta i lägret går ut i församlingsbladet till alla hushåll i Sköns församling, men också via förskolor, lågstadiet och Socialtjänsten. Det vänder sig till ensamstående kvinnor men Louise Parkman är säker på att behovet av att träffa andra i samma situation också finns för män. Hon anser dock att det bör vara en man som håller i det.

Carina Danielsson är med på lägret för första gången tillsammans med sin son.

- Man inser att man inte är ensam om att ha ekonomiska bekymmer och konflikter med sina barn, säger hon.

Särskilt vid sängdags brukar Carina Danielsson hamna i bråk med sin son som inte vill gå och lägga sig. Hon hoppas att på lägret få lära sig verktyg för hur konflikter kan lösas.

Medan de vuxna samtalar och delar varandras erfarenheter samlas barnen och hittar på saker, till exempel har de byggt sina egna trummor och de lite äldre barnen får paddla kanot.

Eva Hellström som arbetar som familjeterapeut i Sundsvalls kommun har bjudits in varje år för att prata om familjeskap och barns behov.

- Det förutsätter ju att man kan hantera sin egen frustration och det är jättesvårt, särskilt för de föräldrar som har bekymmer, säger hon.

Hon uppmanar till att våga be om hjälp från andra och att försöka se det som att barnens ilska handlar om ett uttryck för deras behov av hjälp.

Var tredje vecka under resten av året fortsätter de som vill utav lägerdeltagarna att träffas. Veronica Vesterlund hat två barn och har varit med sedan starten för fyra år sedan.

- Jag har fått erfarenheter, idéer och förslag på hur man kan hantera sig själv i olika situationer. Det har jag kunnat använda mig av efter lägret, säger hon.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se