Västernorrland

Många brister i kärnkraftverk nära Sundsvall

Det finns över 1500 anmärkningar om brister i säkerheten och konstruktionen av Olkiluoto 3, Finlands femte i kärnkraftsverk. Det ligger cirka 25 mil från Sundsvall.

Susanne Rönnholm från Sundsvall är orolig för utbyggnaden av den finska kärnkraften.
– De känns riskabelt. Jag tro inte att det är bra men de kanske visar sig om 20, 30, 40 år inte vet jag. Eller imorgon.
Olkiluoto 3 blir det tredje kärnkraftverket som byggs i Olkiluoto. Areva är det franska företaget som bygger kärnkraftverket. Finska Stuk, motsvarigheten till svenska Strålskyddsmyndigheten har under uppförandet uppmärksammat över 1500 anmärkningar.

Exempel på brister är bland annat att den betong man använder inte härdar i vårt nordiska klimat och svetsningar som inte hållit måttet.

Martina Krüger, Greenpeace taleskvinna för energifrågor, är kritisk till byggnationerna och att det är så många brister.

– Vi har hela tiden påpekat hur problematiskt det är med bygget. Det är inte bara brutna löften om hur biligt det skulle bli utan också alla de här säkerhetsbristerna som pågått under många år nu.

– Det är en dålig säkerhetskultur där man vill bygga snabbt och billigt och gör de med undermålig kvalité.

Ronnie Olander är överinspektör på Finska Stuk och han ser att många av de brister som uppkommer beror på att man tappat mycket kompetens eftersom man inte byggt några kärnkraftverk under de senaste 20 åren.
Men han anser att det höga antalet anmärkningar ändå påvisar att kontrollsystemet fungerar och att det i slutändan kommer bidra till ett säkert kärnkraftverk.

– Antalet anmärkningar är kanske ett tecken på att det här kvalitetskontrollen fungerar, säger Ronnie Olander.

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se