Star Wars intar Örnsköldsvik

Tokyo, Paris, Lissabon, Porto, London och Bryssel.

Det är exempel på städer som tidigare visat den stora utställningen som bygger på de kända Star Wars-filmerna.

Nu har utställningen kommit till Örnsköldsvik.

Det här är en utställning med över 280 utställningsföremål som fyller muséets alla fyra plan och kräver 14 långtradare och 17 ton glas i form av montrar. Det tar tre veckor för 26 man att sätta upp utställningen och av dessa är det endast två som får röra vid de legendariska föremålen.

Alla föremål är i original och noga utvalda från Lucasfilms egna arkiv. Här återfinns bland annat självaste Darth Vader, rymdskeppet Naboo N1 Starfighter i naturlig storlek, jedimästaren Yoda och Anakins Podracer.

Nu gäller det att publiken också strömmar till.
Men museichefen Daniel Wetterskog är optimistisk.

- Vi har marknadsfört detta sedan i november och det finns ett enormt intresse, inte bara från Norrland, utan från hela Sverige, Norge, Finland, Danmark, England och Island. Jag tror att 80000 besökare är en rimlig siffra, säger han.

För den som helt missat filmerna finns ”Star Wars för dummies”, en 30 minuter lång introduktion om Star Wars-filmerna och utställningen.

För den som vill finns det även möjlighet att bli inklippt i någon av filmerna i utställningens green screen-studio eller träna sina ljussabelfärdigheter på Jediskolan.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se