Örnsköldsvik

Skolan i Trehörningsjö kan läggas ned

Elevantalet vid länets skolor minskar stadigt, enligt en undersökning som SR Västernorrland gjort. Nu kan skolan i Trehörningsjö tvingas lägga ner.

Enligt ett arbetsmaterial från Barn- och utbildningsförvaltningen i Örnsköldsviks kommun diskuteras framtiden för skolan i Trehörningsjö, sju mil nordväst om Örnsköldsvik.

Enligt SR Västernorrlands granskning kommer just den skolan att minska antalet elever med 14 procent till och med 2013.

Lokaler anpassas

För att anpassa lokalerna föreslås i arbetsmaterialet att delar av skolan ska kallställas, eller att skolan läggs ned och att barnen skjutsas till en annan skola i närheten, eller att skolan läggs ner och att en ny skola istället byggs i det närliggande Långviksmon.

– Inget av de tre förslag som har lagts fram är acceptabelt. Intresseföreningen har till exempel gjort ett eget förslag när det gäller bland annat uppvärmningen, säger Anita Rundqvist, vice ordförande i Trehörningsjö intresseförening.

Fler nedläggningar

Och det är inte första gången som hotet om skolnedläggningar mobiliserar befolkningen på den ort som drabbas. Förra året lades den lilla byskolan i Myckelgensjö ner. Något som fick föräldrar och bybor att engagera sig i kampen för att få behålla skolan. I Sollefteå har det länge diskuterats huruvida Långseleskolan skulle överleva eller inte och i Härnösand läggs nu Franzénskolan ner.

Bruno Sjölund är förälder och har tre barn på skolan i Trehörningsjö.

– Lägger man ner skolan drar sig nog många barnfamiljer för att flytta hit. En nedläggning är ett stort steg i en utflyttning kan jag tänka mig, säger han.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se