Sundsvall

Gatufesten en säker festival

Räddningsverket och rikspolisstyrelsen har lanserat en ny säkerhetsguide för festivaler och stadsfester. Men de nya förhållningsreglerna är inget som påverkar Sundsvalls gatufest.

Roger Malmgren, vd för Sundsvalls Gatufest, säger att man haft en säkerhetsplan, en säkerhetsguide, en handlingsplan och riksanalys sedan flera år tillbaka.

I fyra års tid har man haft samråd och uppföljningar med polis, räddningstjänst med flera i den omfattning man gör i dag.

Roger Malmgren anser att man redan i dag har ett bättre sätt att jobba än vad Räddningsverket och rikspolisstyrelsens guide föreslår.

Jobbar kontinuerligt

Morgan Sjögren, säkerhetsansvarig på Gatufesten, ger sin syn på de egna säkerhetsföreskrifterna.

– Den jobbar vi med kontinuerligt på årsbasis. De är ju viktigt att se över den om det kommer några nya direktiv från de olika myndigheterna.

Är Gatufesten säkrare i år än i fjol?

– Vi jobbar med att hela tiden bli bättre. Självklart är säkerhetsarbetet levande och det måste vi ju ständigt förbättra, säger Sjögren.

Skapa dialog

Margareta Nisser-Larsson är handläggare på Räddningsverket och har varit med i att utforma guiden.

Hon ser att säkerhetsguidens främsta syfte är att få arrangörerna att starta en dialog med polis, räddingstjänst och andra inblandade i ett tidigt stadium så att man kan få en så säker festival eller stadsfest så som möjligt.

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se