Västernorrland

Internetbedrägerierna ökar

Internetbedrägerierna ökar i Västernorrland. Hittills i år har det kommit in 106 anmälningar om bedrägerier. Förra året låg den siffran på 76 stycken anmälda brott under samma period.

Att fler människor använder och handlar över internet tros ligga bakom den kraftiga ökningen av antal anmälda internetbedrägerier i länet. Kriminalpolischef Börje Öhman vid Sundsvallspolisen säger att om fler människor köper varor över internet så ökar även marknaden för dessa bedragare.

Han tror dessutom att många människor väljer att inte anmäla.

– Det finns ett stort mörkertal. Många resonerar nog att de får skylla sig själva som blev lurad eftersom det många gånger handlar om små summor.

Av alla anmälningar i Västernorrland är det vanligaste scenariet att en person som beställer en vara via en försäljningssajt på internet, betalar i förskott till säljaren, men får aldrig den beställda varan. Men kriminalpolischef Börje Öhman tror att internetbedrägerierna så småningom kommer minska eftersom allmänheten blir mer medveten om riskerna.

Polisen i länet försöker informera allmänheten och råder köpare att träffa säljaren personligen och tänka efter en extra gång för att undvika att bli lurade.

--Om du tycker att du gjort en riktigt bra affär så ska du fundera på om det verkligen är möjligt eller om du kanske blir utsatt för ett bedrägeri, säger Börje Öhman.

Reporter Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se