Sundsvall

Hon öppnade för kvinnliga präster

I höst firar Svenska Kyrkan att det är 50 år sedan prästämbetet öppnades för kvinnor. En av landets första kvinnliga präster arbetade i Västernorrland och det var Marianne Westrin från Sundsvall.
– Jag ville egentligen inte bli präst, jag ville bli läkare. Men min pappa och min bror vill det, säger Marianne Westrin.

Den 27 september 1958 beslöt kyrkomötet att prästämbetet skulle öppnas för kvinnor i Sverige. Marianne prästvigdes i Härnösands domkyrka i december 1965, som den tolfte kvinnan i landet. Hon var då 45 år gammal.

– Jag tänkte inte på att jag skulle vara en av de första. Men när jag inbjöds att predika i Skara domkyrka så märktes det av att jag var en pionjär. Det kom massor med människor. Det var en upplevelse för dem att se en kvinna framför altaret och höra henne predika.

I höst kommer alltså det historiska vägvalet som gjordes för 50 år sedan att firas. Det görs bland annat genom jubileumsmässor i landets alla domkyrkor på årsdagen av kyrkomötets beslut. Marianne Westrin kommer självklart att närvara.
Annie Granzell
annie.granzell@sr.se