Härnösand

Skolstrulet i Härnösand fortsätter

Nu finns det mycket som talar för att även 4-5:orna tvingas börja terminen på nedlagda Franzénskolan, eftersom ombyggnationerna på Murbergsskolan inte hinner bli klara.

Att sexorna och sjuorna blir kvar på Franzénskolan är nästan klart, och det berättade vi om redan i förra veckan. Enligt rektor Johan Vallgårda kan det handla om att eleverna går på Franzénskolan en bit in i september.

Men nu ser det alltså ut som att även 4:orna och 5:orna kan tvingas börja höstterminen på Franzenskolan. Det vore mest praktiskt för att arbetet på Murbergsskolan ska gå så snabbt som möjligt och barnen inte vistas i ett byggområde.

Men enligt rektor Johan Vallgårda finns det ett start motstånd mot det från politikerhåll.

Ingrid Flodin, centerpartistisk skolnämndsordförande, säger att det vore olyckligt om så många barn skulle gå på Franzémskolan eftersom miljön där inte är bra heller. Det bästa är om byggnationerna på Murberget blir klara  i tid, säger hon.

Idag är stora delar av Franzénskolan redan tömd på möbler, material och läromedel.

Men slutgiltigt besked om hur det blir kommer föräldrar och barn inte att få förän i augusti

--Vi har räknat med risken och har en plan ifall det inte blir färdigt på Murberget, säger skolchef Inger Pripp idag.

Anna Lindmark från föräldragruppen i Västra skolområdet säger att samtidigt som hon inte är förvånad så är hon chockad över hur det hela verkar gå till.

– Föräldrarna ar hela tiden varnat för att bygget inte hinner bli klart, men politikerna har lovat att altl ska stå klart till skolstart. Nu ser det ut som att deras löften inte är någonting värda, säger hon.

Anna Lindmark har själv valt att flytta sitt eget barn till ett annat skolområde, och säger att det finns många föräldrar som gör likadant, eftersom misstron och besvikelsen är stor över det som händer i Västra skolområdet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se