Sundsvall

Italienskt finbesök hos Stöde IF

Idrottsföreningen Stöde IF fyller 90 år vilket ska firas med en jubileumsmatch i fotboll. Det äldsta av två damlag i Stöde IF möter på fredag kvällen det italienska laget Atletico Milano.

– Himlen är fantastisk, gräset är perfekt, temperaturen är okej, för att spela fotboll är det den bästa platsen, säger sjuttonåriga Valentina Bertani.

Tillsammans med sitt lag Atletico Milano från Milano i Italien, som består av tjugo spelare i åldrarna 13 till 20 år, är hon i Sverige för första gången. Det är lagets första utlandsresa tillsammans. 

Samarbetet startade förra året
För ungefär ett år sen reste Bernth-Ivar Henriksson från Stöde till Milano och fick kontakt med klubben. Lagen beslöt att de ville göra ett gemensamt utbyte och det italienska besöket i Stöde är resultatet.

Stöde IF har haft ett damlag i seriespel sen 1972. Idag finns två lag, ett med spelare mellan 15 och 18 år och ett med äldre spelare, de flesta mellan 20 och 25 år.

Det är det äldre laget som ska möta italienarna på Stöde IP. De bägge jubileumslagen spelar på ungefär samma jämförbara nivå, Stöde IF i divison 3, vilket är den lägsta i damserien i Medelpad.

Tufft för fotbollsspelare
Trots att Italien räknas till en av världens största fotbollsnationer, gäller det bara för män. Att vara kvinna och fotbollsspelare i Italien anses överlag inte okej, enligt det italienska lagets tränare Elena Proserpio Marchetti.

Hon har själv spelat fotboll sedan hon var liten, men hon var tvungen att ljuga för sina föräldrar när hon skulle iväg till fotbollsplanen.

– Om du är 4-5 år och pojke i Italien och inte sparkar boll då blir föräldrarna oroliga, om du är flicka i samma ålder och sparkar boll då blir föräldrarna oroliga, säger Elena Proserpio Marchetti.

Spela från hjärtat
Elena Proserpio Marchetti vill lära spelarna att göra saker från hjärtat. 

– Inte för att någon säger åt dig att göra det utan för att du känner att det här är bra för dig.

Valentina Bertani som ibland får höra från sin omgivning att fotboll inte passar sig för tjejer, brukar svara:

– Det är min passion, jag kommer fortsätta. Ni kan säga vad ni vill men jag tycker om det. Jag lyssnar inte på folk som säger att jag inte borde spela, säger Valentina Bertani, som en gång drömmer om att bli fotbollsproffs.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista