Västernorrland

FRA avlyssnade länsbor

Minst en västernorrlänning finns på den lista över svenskar om FRA bedrev spaning mot under 90-talet. Det handlar om man från Medelpad som haft en del affärskontakter med före detta Sovjetunionen.

Mannen vill själv inte vara med i en intervju, men berättar för Radio Västernorrland om besök av SÄPO och egna misstankar om att han var avlyssnad.

Mannen, som nu är i 60 års åldern, hade affärskontakter med Ryssland i början av 90-talet, efter murens fall.

Han gjorde en resa till Sibirien, för att skapa kontakter med ryska affärsmän, men det hela rann ut i sanden.

Mannen berättar för Sveriges Radio Västernorrland, att den svenska säkerhetspolisen kom hem och hälsade på honom efter resan. Samtalet rörde sig kring Ryssland och ryska förhållanden.

Nu finns alltså mannen med på den lista över drygt 100 svenskar, som avlyssnats av FRA på 90-talet. Listan är en bilaga i en anmälan mot FRA, en anmälan som handlar om att FRA ska ha lagrat information på ett olagligt sätt om svenskar i företag och föreningar som varit i kontakt med Ryssland. Ett känt namn på listan är Livets Ord pastorn Ulf Ekman. I höst ska Datainspektionen utreda anmälan.

Affärsmannen i Medelpad som avlyssnats av FRA, säger att han nog hade sina misstankar om att myndigheterna spanade mot honom, på grund av hans affärskontakter med Ryssland.

Han vill inte göra nån stor affär av det, men tycker att det är fel att FRA ska ha rätt att avlyssna folk lite hursomhelst. Han har inte fått reda om om SÄPO, eller nån anann myndighet, hade några misstankar mot honom i samband med hans ryska affärskontakter.

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson har tidigare uttalat sig om spaningen på 90-talet och sagt att man gjorde det på ”på uppdrag av en svensk myndighet” och att det hade samband med Sovjetunionens upplösning. Den spaningen bedömdes ligga inom ramen för dom regler som gällde då, men så går det inte till i dag, enligt Ingvar Åkesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista