Västernorrland

Risk för Hepatit C smitta

Landstinget i Västernorrland kommer i september börja annonsera efter folk som kan vara smittade av hepatit C. Det gäller personer som mottagit en blodtransfusion eller misstänker att de fått det innan 1992.
– Personer kan ha blivit smittade via blodtransfusioner innan hepatit C testningen blev tillgänglig. Och det skedde först i början på 1990-talet, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Men risken att man blivit smittad via en blodtransfusion är liten enligt Hans Boman.

Informationskampanjen kommer att köra igång i september. I andra delar av Sverige har kampanjen redan kommit igång men på grund av vårdstrejken har den blivit senarelagd i Västernorrland. Men informationen har redan nått visa länsbors öron men smittskyddsläkare Hans Boman säger att det inte varit någon anstormning utan endast ett fåtal personer har hittills sökt sig till vårdcentralerna. När väl annonseringen kommer igång räknar de med några hundra upp till ett tusental personer. Och människor i länet kommer att kunna testa sig genom ett enkelt blodprov vid länets vårdcentraler.

Hepatit C är en virussjukdom som drabbar levern och som kan leda till allvarliga leverskador. Man kan bära på sjukdomen under en väldigt lång tid innan några symtom på leverskador börjar visa sig. Och symtomen som trötthet, dålig matlust kan vara väldigt diffusa. Men trots det finns det goda chanser att bli frisk.

– Det finns goda möjligheter att man blir botad. Alla blir inte det men de flesta blir det idag, säger Hans Boman.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista