Örnsköldsvik

130dB när panna ska blåsas ren

Ljudnivån är mycket kraftig när renblåsningen av Hörneborgsverkets ångpanna, har pågått i olika omgångar under en veckas tid.
- Vid tillverkningen av pannan bildas ju väldigt mycket slagg och rester inne i rören. Eftersom vi ska köra ånga i turbinen är det viktigt att få bort slaggprodukterna, säger Ulf Danielsson på Hörneborgsverket.

Och det är inte en liten pytteturbin som sitter i Hörneborgsverket. Det är en 45 MegaWatts turbin som står bakom kraftvärmeverkets fasad.

– Den väger cirka hundra ton så det är en rätt så stor klump, säger han.

I fredags eftermiddag hade dittills sex renblåsningar gjorts och Ulf Danielsson gissar att en till kommer att behövas innan ångpannan är ren.

– Nu eldar vi upp i pannan så vi får ett tryck på ungefär 30 bar. Sedan öppnas en ventil rakt ut mot atmosfären, vilket ger en väldig hastighet i rörledningarna som river med sig slaggprodukter och skräp, säger Ulf Danielsson.

Slaggprodukterna består av svetsrester och glödskal från tillverkningen av rören.

I Hörneborgsverket ska man producera förnyelsebar energi av biobränsle i form av ånga, elkraft och fjärrvärme.

Ljudnivån vid renblåsningen är mycket hög, nära 130 decibel, vilket innebär ljud som motsvarar ett mycket kraftigt flygplansbuller.

– Stå nära ett flygplan på Gideå flygplats så vet du ungefär hur det låter, säger Ulf Danielsson.

Kraftvärmeverket beräknas vara i drift under hösten 2008.

Henrik Martinell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista