Västernorrland

Mer lax i älvarna

Rekordmycket lax väntas komma upp i älvarna i Västernorrland. I flertalet älvar i både Norr-och Västerbotten har man slagit rekord i antalet laxar som vandrat upp och även i länets älvar tros det bli rekord år.

– Det kokar nästan i vattnet ibland, säger Olle Björk som brukar fiska i Indalsälven

Ett flertal fiskekunniga som SR västernorrland pratat med säger att de mesta tyder på att de kommer bli ett rekordår med lax som går upp i älvarna i Västernorrland.

En av anledningarna till att man får in mer lax i älvarna är att man slutat med drivgarnsfisket i Östersjön och på så vis kan fler laxar komma tillbaka till hemälvarna. Säger Lars Hedman, anläggningsansvarig på laxodlingen i Bergeforsen.

Det är inte bara laxodlingen som får mycket fisk utan även sportfiskarna. Anders Sandvik och Patrik Svensson från Stockholm känner sig mycket nöjda över sitt besök vid Bergeforsen.

- Fisket har varit bra, de är nog bättre än förra året. Sägare Anders Sandvik

- Av dom sju fiksr som vi fått upp idag är tre rätt krokade och tre felkrokade (inte tagit kroken i munnen utan fastnat i fiskkroppen) och så har vi släppt i två felkrokade. Säger Patrik Svensson

Samuel Costa Nordvall
Samuel.c.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista