Sundsvall

Fler söker hjälp hos kyrkan

Fler personer söker ekonomisk hjälp hos Gustaf Adolfs kyrka i Sundsvall under sommaren. 

--Antalet ansökningar har ökat jämfört med tidigare år. Det folk främst behöver hjälp med är att betala räkningar och många vill hitta på något roligt på semestern, säger kyrkoherde Stefan Nilsson.

Ansökningarna handlar då bland annat om att få pengar till att besöka ett sommarland eller till en enklare utflykt. Stefan Nilsson tror att ökningen beror främst på att det sociala skyddsnätet har försämrats.

– De offentliga medlen som social hjälp eller a-kassa minskar. Och dessa pengar går till det mest primära, som till mat och hyra och räcker knappt till det. Om människor vill göra någonting utöver det måste de vända sig någon annanstans för att få den möjligheten, säger han.

Pengarna ges oftast i gåva och det handlar då om summor mellan 500 och 1000 kronor. Men kyrkan kan inte hjälpa alla utan måste prioritera mellan ansökningarna, men totalt ger kyrkan ut ungefär 100 000 kronor årligen i ekonomiskt stöd. Och Stefan Nilsson tror att fler kommer att vända sig till kyrkan för att få hjälp.

– Jag ser inte att vi kommer klara av det på sikt. Det är inte tänkt att vi ska vara någon reserv kraft som ska städa upp efter stat och kommun, säger han.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista