ÖRNSKÖLDSVIK

MODOs första samling efter semestern

Under måndagen var MODO - efter en dryg månads semester - på sin första samling inför säsongen. Per Svartvadet, lagkaptenen i MODO, har inte träffat lagets nya tränare Harri Rindell speciellt mycket, men vet ändå en hel del om honom.

– Vi har haft sittningar och det känns som om vi synkar ganska bra och att vi har samma syn på hur man ska föra sig på och utanför banan, säger Svartvadet. Det känns som att vi har kommit långt på väg innan vi ens har gått på is än.

Årets trupp i MODO liknar förra årets trupp i mångt och mycket, eftersom större delen av lagstommen är kvar. 

Förutom några nytillskott från våra nordiska grannländer, tar även några nya unga förmågor, ett kliv fram och sätter press på spelarna som har varit med ett tag.

– Jag tänker på Viktor Hedman som fick vara med ifjol och känna på en hel del. Det är väl i år han ska försöka ta ett kliv framåt. Jens Westin är också en back som gjorde oerhört bra ifrån sig ifjol och han ska också försöka slå sig in i truppen. Sedan har vi Andreas Molinder som växte ju mer han fick spela.

MODOs Per Svartvadet, ofta kallad lagkaptenernas lagkapten i elitserien, är en kille som många sportchefer och tränare drömmer om att ha i sitt eget lag.

Klartänkt, poängbäst i slutspelet 2007 och en kanonkille även vid sidan av isen. Det är de här egenskaperna tillsammans som många tycker gör Per Svartvadet till en sån stor ishockeyspelare.

Per Svartvadet säger att hans roll som lagkapten nästan alltid förändras under säsongen och att flexibilitet är ett nyckelord.

Han säger att det är en lång vandring från säsongsstarten tills det är dags för Sm-final, och menar att det under den vandringen är många bitar som måste falla på plats.

– Det ser bättre ut än ifjol och jag tror det är bättre harmoni i lagdelarna också. Vi hade ju mycket skadeproblem på backsidan ifjol så bara vi får vara skadefria, så känns den här truppen oerhört stark. Det kan bli svårt att ta ut lag i vissa marcher. Tyvärr, säger Per Svartvadet.

Den nya tränaren Harri Rindell kommer närmast från Mora, där nu MODOs SM-guldstränare Harald Lückner, återigen blir tränare.

Ett slags byte kan man säga.

Harri Rindell är MODOs första utländska tränare och Per Svartvadet tror att det kan betyda en förnyad ledarstil.

– Han är ju finne. Lite finsk sisu blandat med mitt norrländska lugn kan bli SM-guld.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista