Västernorrland

Ingen semester för egna företagare i norr

De som har egna företag i norra Sverige tar ut minst semester i landet. Oftast blir det ingen semester alls eller så tar de ut några få spridda dagar under sommaren.
– Just i år så är det väldigt trångt. Jag har nyanställt tre killar och vi har jättemycket jobb så då är det är bara att ligga på, säger Nils Persson som har egen byggfirma i Sundsvall.

Varför just norrlänningar är så dåliga på att ta ut sin semester tror han beror på att de vill ställa upp och känner ett ansvar mot kunderna. Men han tror också att det är roligare att jobba i norrland.

Anna-Stina Nordmark är VD för Företagarnas Riksorganisation. Varför de norrländska småföretagarna inte tar semester tror hon beror på att många småföretag är underleverantörer till större industrier i norrland och att de därför har som mest hektiskt under sommarperioderna.

– Man har heller inte råd att ta mer semester och man har heller inte möjlighet att lämna över sin verksamhet till någon annan under semestern.

Anna-Stina Nordmark säger också att det kan bero på att alla företag i landet arbetar mer internationellt och att de utländska företagen är som mest aktiva under svenskarnas semester.

– Men det jag hoppas på är att företagen semestrar under andra delar av året så att man får tid till återhämtning för det behöver ju alla.

Annie Granzell
annie.granzell@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista