Västernorrland

Kommun ska tanka raps och biogas

Sundsvalls kommun ska ersätta diesel med rapsdiesel och bensin med biogas. Det är en medveten miljösatsning från kommunens sida och redan i höst ska kommunens diselbilar tankas med rapsdiesel, eller RME som det också heter.

– Jag tycker vi är väldigt duktiga, säger Erik Thunström som är Sundsvalls kommuns upphandlingschef och den som ligger bakom projektet.

Ett tankställe för rapsdieseln kommer att finnas på Skönsberg, fri att använda även för privat bruk.

Dessutom är Sundsvalls kommun på gång med att upphandla ett avtal för biogas. Succesivt ska alla bensinbilar bytas ut till biogasbilar.

Ulf Söderlind forskar vid Mittuniversitetet med att få fram nya förnyelsebara drivmedel. Han säger att rapsdiesel inte är det bästa drivmedlet i kampen mot koldioxidutsläppen, men han framhåller ändå att Sundsvalls kommuns satsning är bra.

– Det ger folk en möjlighet att göra ett val. Alla vill inte tanka etanol som ett alternativ till bensin och diesel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista