Örnsköldsvik

Färre metallstölder

Kopparstölderna i Örnsköldsviks kommun har minskat i och med det att botniabansbygget flyttat norrut. Kommunen har tidigare haft en hel del problem med metallstölder, säger Leif Sundin förundersökningsledare vid Örnsköldsvikspolisen.

Enligt Leif Sundin är dessa typer av stölder svåra att utreda och väldigt många av utredningarna läggs ner i brist på bevis.
Stölderna av kabel och de åtråvärda koppartrådarna som finns inuti, ökade kraftigt i Sverige parallellt med att världspriserna på koppar mer än femdubblades bara från år 2001 till och med idag.

Leif Sundin tror att kopparstölderna minskar, inte bara på grund av att de större byggarbetsplatserna längs Botniabanan har flyttat norrut, utan även därför att polisen haft ett nära samarbete med byggföretagen i kommunen.

Sören Holmström är elsäkerhetsansvarig på Botniabanan och han berättar att Banverket Produktion, som haft entreprenaden från Ångermanälven upp till Husum, tidigare haft problem med stora kopparstölder.

I Örnsköldsviksområdet finns det ett flertal skrotlager som köper in olika basmetaller, bland annat koppar.

En gång, berättar Sören Holmström, blev han kontaktad av en skrothandlare i Örnsköldsvik som fattat misstankar mot en kund som lämnade in kopparkablar.

Henrik Martinell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista