Kramfors

Många elever klarar inte målen

Många niondeklassare har inte behörighet att börja gymnasiet. I Kramfors misslyckades var femte elev att få godkänt i alla kärnämnena. I hela länet är det 12,7 procent som inte klarar målen, en försämring på nästan 3 procent sedan 2004

Det visar en undersökning SR-Västernorrland gjort.

Gymnasiebehörigheten sjunker bland länets niondeklassare. Förra året hade 87,3 procent av eleverna godkänt i kärnämnena svenska, matematik och engelska, en försämring på nästan tre procent sen 2004.

I Kramfors saknade en av fem elever gymnasiebehörighet när de gick ut niondeklass. Gudrun Sjödin är ordförande i Barn- Kultur- och Utbildningsnämnden i Kramfors, och hon tror att en del av förklaringen kan ligga i elevernas bakgrund.

– Här i Västernorrland har det ju varit mycket fabriksarbetare och industriarbetare, och det har ju gjort att barnen inte haft den förutsättningen hemifrån.

För många elever är det matematiken som är största problemet, och även här syns en dyster trend. I länet är det sju procent som inte klarar målen, jämfört med 4,5 procent för tio år sedan. I Kramfors fick 12,3 procent underkänt i matematik förra året.

Lasse Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista