Västernorrland

Kyrkans miljösatsning fortsätter

Härnösands stift miljösatsar vidare och vill att fler församlingar ska spara mer energi. Stiftet kommer nu att stå för analyskostnaderna och med det få fler församlingar att sänka sina energikostnader.

Härnösands stift miljösatsar vidare. Sedan 2006 har man haft projektet Etik & Energi.

Hittills har 13 av 57 Pastorat anslutit sig och genom att stiftet nu kommer stå för anslutningsavgiften hoppas man kunna få fler att ansluta sig.

Rikard Isaksson, Stiftsantikvarie vid Härnösands stift ser att många pastorat har gjort enkla och konkreta åtgärder men missar små saker som fortsätter att kosta i energi och pengar.

– När församlingarna tänker på energibesparande åtgärder då tänker man på sin gamla oljepanna eller sitt gamla elvärmesystem och vill då konvertera de till fjärvärme eller värmepump. Säger Rikard Isaksson

Visst är de bra att bytta till effektivare uppvärmning men de finns många andra små saker som bör ses över så som att isolera vindar, täta fönster och dörrar, byta till energisnåla lampor.

Ansluter man sig till projektet Etik & Energi görs en fullständig energiinventering där man får reda på vilka åtgärder man ska göra på bygganden utifrån användning och innehåll i from av konst och inventarier.

Stiftet Betalar
Tidigare har pastoratet själv fått betala för att ansluta sig till Etik & Energi men nu för att få fler att nappa på det här kommer stiftet att stå för anslutningsavgiften.

Peter Persman är Kyrkoherde i Härsö, Ljustorp, Tynderö Pastorat. Han tycker definitivt låter intressant att ansluta sig nu när Stiftet kommer stå för en del av kostnaderna men också att de är viktigt ur ett miljö och ekonomiskt perspektiv.

– De är viktigt att man gör något åt energisituationen, både miljömässigt men också ekonomiskt i dom små pastoraten där man känner av dom höga uppvärmningskostnaderna. Det är positivt att man inet bra tänker utan också försöker göra så mycket man kan. Säger Peter Persman.

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista