Västernorrland

Dålig brandsäkerhet på campingarna

Våra campingplatser, som Norrfältsviken, Fläsian, Bergeforsparken, Wivstavarv och Bergafjärden följer mer eller mindre räddningsverkets rekommendationer angående brandsäkerheten. Men på Bergafjärden har de fortfarande inte åtgärdat brandsäkerheten kring husvagnarna som står alltför nära varandra.

För tätt stående husvagnar är något som räddningstjänsten har anmärkt på flera campingplatser i länet. Sveriges Radio Västernorrland har undersökt brandsäkerheten på campingplatserna de två senaste somrarna och har berättat om allvarliga brister som ännu inte har åtgärdats. Det vanligaste felet är att campingägarna packar in husvagnarna tätare än vad som är rekommenderat, vilket kan innebära att en brand kan sprida sig explosionsartat mellan vagnar och förtält.

Rekommendationerna från Räddningsverket är fyra meter mellan campingenheterna, det vill säga husvagn plus eventuellt förtält eller uteplats. Men dessa rekommendationer efterföljs vanligtvis inte och på vissa platser skilde det inte mer än en halv meter mellan vagnarna.

– Allvarligheten ligger i den risken att man utsätter folk för olycka. Man kan ju tänka sig att om det skulle bli en brand här så skulle det bli oerhörda konsekvenser av det, säger Erik Hedlund, chef på skyddsavdelningen, räddningstjänsten Sundsvall/Timrå.

Ägaren till Bergafjärdens Camping säger till Sveriges Radio Västernorrland att anledningen till att campinggästerna står för nära varandra är för att de önskar det.

Enligt Räddningsverkets rekommendationer tillåts endast fyra tält eller campingenheter stå närmare än fyra meter mellan varandra. När vi besökte campingen var det fler.
Räddningstjänsten anmärkte även på saknade rutiner vid brand. Bland annat så saknade personalen brandutbildning. Men detta arbete har påbörjats på campingen efter påtryckningar från räddningstjänsten. Räddningstjänsten kommer nu att granska de åtgärder Bergafjärdens camping hittills gjort. Är de inte nöjda riskerar campingen ett föreläggande och eventuellt vite.
Annie Granzell
annie.granzell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista