VÄSTERNORRLAND

Algblommningen är på väg

Redan den här veckan kan årets algblomning dra in över länet.

I första hand är det Sundsvall som drabbas, men det varma vädret gör att även Ångermanland kan få kustnära algblommning.

För att massförekomster av alger ska uppstå krävs det god tillgång på näring och ljus. Andra faktorer är vattnets temperatur, skiktning samt vind-och strömförhållanden.

Och det varma vädret, med lite vind gör att vi i år kan få se algblomning så långt norrut som längs ångermanlandskusten. Något som inte är särskilt vanligt.

- Just nu finns det algblommningar utanför Sundsvall och Gävle och det verkar som att vinden är nordostlig, vilket betyder att det kan driva in mot kusten, säger Magdalena Westerberg, marinbiolog vid informationscentralen för Bottniska viken (ICBV).

Under sensommar och höst blommar normalt gröna- och blågröna alger. Vissa arter av blågröna alger kan ibland producera alggifter som kan ge hud- och ögonirritation, klåda och magbesvär hos människor.

- I och med att vi inte kan säga om den här blommningen är giftig eller inte, rekommenderar vi alltid att man inte ska bada om man ser algblommningar. Särskilt gäller det barn och hundar som lätt kan få ”kallsupar”, säger Magdalena Westerberg.

Men exakt när algblomningen når Västernorrlandskusten kan hon inte svara på.

- Det är svårt att säga. Men med de rätta förutsättningarna är det möjligt att det kan dra in till kusten i dag eller senare under veckan, säger Magdalena Westerberg.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

FAKTA/Algblommning

· En algblomning kan se ut på olika sätt. Vattnet kan vara grumligt eller likna ”utspilld målarfärg”. Färgen på ansamlingarna kan variera från grönt till gröngult till turkosfärgat beroende på vilken art det rör sig om.

· Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Kokning förstör inte gifterna.

· Släpp inte barn eller husdjur (som t.ex. hundar, får, kor och hästar) till stränder eller i vatten med algblomning.

· Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad/kontakt med blommande vatten. Kontakt med giftiga alger kan ge upphov till illamående, kräkningar, diarré, eventuellt feber, ögonirritationer och hudåkommor.

· Meddela kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller närmaste länsstyrelses miljövårdsenhet när du upptäcker blomningar.

Källa: ICBV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista