Timrå

Sälar på gång

Sälarna börjar komma upp och jaga lax i Bergeforsen, de första sågs redan i april i år. Än så länge har det bara varit några enstaka sälar i veckan som har varit uppe vid kraftstationen men Lars Hedman, ansvarig vid laxodlingen, förväntar sig att laxen kommer att bjuda sälen på smörgåsbord.

– Det kommer bli mycket säl fram emot september. Som i fjol under siknotdragningen i oktober kunde vi ju se upp emot 10 sälar som var här samtidigt. Och det lär ju bli samma om inte mer i år.

Och att de är mycket säl är det ingen tvekan om. Gråsälsstammen beräknas till mellan 25 och 30 tusen och den har en årlig tillväxt på mellan 7 till 8 procent.

Under fjolåret sköts ett flertal sälar i Bergeforsen och Lars Hedman tycke sig inte se någon större förändring av antalet som sökte sig upp till kraftstationen då.

– Det verkade som att det bara kom nya hela tiden. Det såg inte ut att minska någonting. Vad jag har hört har man har skjutit fem stycken i år ute vid mynningen. Jag tror det kommer nya hela tiden, för det verkar finnas väldigt gott om säl ute i havet,sSäger Lars Hedman

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista