Västernorrland

Lite båtbus i länet

Länets båtägare sköter sig bra. Kustbevakningen har haft utökad övervakning längs norrlandskusten och endast ett fåtal fall av fartöverträdelse och misstänkt sjöfylleri inrapporterades. Det var mindre än vad Kustbevakningen hade väntat sig.

– Generellt sett har båtägare och fritidsfolk alltid skött sig bra, säger Pär Berggren tillförordnad regionchef vid Kustbevakningen region nord.

Britt-Marie Lindblom älskar livet på sjön och spenderar sin semester där. Och hon håller med om att många båtägare håller sig till de regler som finns.

– Det verkar som om de sköter sig bra eftersom jag har inte varit med om något annat än att de både varit trevliga och hjälpsamma, säger hon.

Fredrik Backberg har just kommit tillbaka till land.

– Jag har inte sett något bus. Det ska vara vädret som varit busigt annars har det varit lugnt, säger han.

Men problemet med att vattenskoterförare kör för fort och för nära badstränder finns kvar. I helgen fick Kustbevakningen in ett flertal rapporter om störande vattenskotrar i länet. Pär Berggren vid Kustbevakningen säger att vattenskotrarna många gånger ses som en leksak. Och problemet med vattenskotrarna ökar.

– Vi får mera påringningar och förmodligen beror det att det finns mer vattenskotrar nu, säger han.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista