Örnsköldsvik

Missnöje med äldreomsorgens nya arbetstider

Hittills har drygt 2000 personer skrivit på ett upprop mot omsorgsnämndens beslut att renodla alla tjänster till 75 eller 100 procent, samt att skrota de rena nattjänsterna.

Ingen annanstans i länet har man ett liknande system. I Kramfors anställs all äldreomsorgspersonal på heltid och får sedan välja om de vill gå ner i arbetstid. I Sollefteå arbetar alla 35 timmar i veckan och i Sundsvall har alla rätt till en heltidstjänst. Arbetsgivaren har då tre månader på sig att ordna en sådan.

I upprop på internet och i handskrivna brev och mejl uttrycker personalen i Örnsköldsvik sitt missnöje med omsorgsnämndens beslut. En av dem som skrivit på uppropet är Ulla-Maj Westin som arbetar på Äldrecentrum i Örnsköldsvik.

– Framförallt är det att vi som arbetar 75 procent som drabbas mest, eftersom vi måste jobba lika många pass som den som arbetar heltid. Jag förstår inte hur vi efter detta ska kunna få mer personal till vården, säger hon.

Men Christina Karlsson (s), ordförande i Omsorgsnämnden, tycker att det här är en bra modell. Så här sade hon i SR Västernorrland i början av juli.

– Jag tycker det är ett bra erbjudande. Det är inte alla arbetsgivare som är så generösa att du får välja om du vill jobba 100 procent eller 75.

Men Carina Olsson som jobbar natt på Sidensjögården är av en annan uppfattning.

– Blir det så här kommer jag nog säga upp mig. Och vi är nog fler än mig som känner så.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista