Västernorrland

Användning av inbrottslarm ökar

Fler människor installerar inbrottslarm i Västernorrland. Robert Selin som driver eget larminstallationsföretag säger att branschen blomstrar. I sommar ringer och mailar tre gånger så många personer jämfört med förra sommaren.
– Både försäljning och inbrott ökar. Senaste halvåret ökade inbrotten med 17 procent jämfört förra halvåret i fjol enligt Brottsförebyggande rådet, säger Robert Selin.

En ökad medvetenhet om risken att drabbas av ett inbrott bland allmänheten tros ligga bakom det ökade antalet installerade inbrottslarm. Men Robert Sellin tror också att inbrottstjuvarna har kommit på hur enkelt det är att bryta sig in i en villa.

Lennart bor utanför Sundsvall och installerade inbrottslarm för en dryg månad sedan. Hans granne hade inbrott i höstas, mitt på dagen. Lennart hade inte planerat att skaffa sig ett larm men så en kväll dök en försäljare upp.

– Efter viss övertalningsförmåga köpte vi larm, men vi fick fundera några dagar först eftersom det kostar pengar, säger Lennart.

Fler installerar inbrottslarm och branschen blomstrar. Men Robert Selin tror inte att branschens framgångar skapar en onödig oro bland folk.

– Nej jag tycker snarare att man skapar en trygghet. Ju fler som installerar larm ju mer styr man inbrottstjuvarna någon annanstans. Och man kan tyvärr inte göra mer än att skydda sig själv, säger han.

Enligt Robert Selin ser framtiden ljus ut för larmföretagen. Han tror att åttio till nittio procent av Sveriges villor i framtiden kommer ha ett larm.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista