Västermorrland

Självtest av klamydia via nätet

Snart kan man testa sig för klamydia via internet även i Västernorrland. Liknande projekt har gett bra resultat i andra län, och här diskuterar man nu att prova modellen klamydiatest.nu. Lars Blad som är biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland, tror att det kan vara en bra idé.

– Det finns definitivt ett stort problem med klamydia, så det är ju bra att man under kvalitetstestade metoder hjälper så många som möjligt att kolla sig och komma tillrätta med problemet.

Själva testet går till så att man får hem ett provtagningspaket som man sedan skickar tillbaka till ett laboratorium med sina prover. Testet kommer förmodligen att vara helt gratis och man får sitt svar inom en till två veckor.

Det är inte helt klart om klamydiatest.nu kommer att införas här i länet, men Anna-Karin Öberg, nytillträdd samordnare för arbetet med könssjukdomar, säger att så fort hon är tillbaka från sin semester ska hon arbeta för att klamydiatest via internet ska införas så fort det bara går.

Ett stort problem nu är att få killar testar sig för klamydia, och Lars Blad tror att det här kanske kan vara leda till att fler i den målgruppen testar sig.

– Om det nu finns några psykologiska problem för killar att gå och testa sig på ungdomsmottagningar så kan de ju kanske bli lättare med det här, vilket såklart är mycket välkommet.

Reporter Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista