Västernorrland

Få vill ta över familjeföretag

I länet finns det 3500 egenföretag som drivs av personer över 55 år. Hälften av dem kommer inom en 10 års period troligt vis tvingas lägga ned sina verksamheter eftersom det inte finns tillräckligt många unga entreprenörer som vill ta över.

Beatrice Einarsson är en ung förmåga som valt att köpa ett företag där ägaren gått i pension. Hon ser att en hel del av dem runt omkring henne som skulle vilja köpa eller ta över ett företag ändå avstår.

– Det är dyrt och det är krångligt och det är många regler. Så upplever man det som företagare. Säger Beatrice Einarsson.

Och det är just dom här sakerna som avskräcker en ung generation att ta över ett släktföretag eller gå in som köpare av ett företag. Historiskt sätt läggs ca 50 % av företagen ned när ägaren kommer till pensionen för att man inte hittat någon som vill driva företaget vidare.

Bertil Kjellberg, moderat talesperson i regeringens Näringsutskott har svårt att konkretisera vad som behöver göras för att det är så mycket. Han tro inte att man kommer hinna att genomföra allt som behövs för att kunna stimulera fler unga till att ta över företag innan mandatperiodens slut.

– Några radikala förändringar tro jag inte vi kan lova. Vi måste kunna visa att vi har påbörjat ett arbete men det tar ju många år att förändra attityd och syn på det här och i slutändan se ett konkret resultat. Säger Bertil Kjellberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista